Mai sunt 20 locuri la Commercial Strategy & Asset Management - seria 1, 18 - 19 Jul, 2024. Hai și tu!
Provocări și oportunități în domeniul construcțiilor din România, în anul electoral 2024

Domeniul construcțiilor este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești, având un impact semnificativ asupra dezvoltării infrastructurii, locuințelor, serviciilor publice și mediului.

În ultimii ani, sectorul a înregistrat o creștere impresionantă, plasând România în poziția de lider regional în ceea ce privește ritmul de expansiune a construcțiilor (9.2%). Cu toate acestea, anul 2024 se anunță a fi unul plin de provocări și incertitudini, dar și de oportunități și soluții, în contextul unui an electoral, cu implicații politice, economice și sociale.
Provocări

Printre principalele provocări cu care se va confrunta sectorul construcțiilor în 2024, putem enumera următoarele:

  • Presiunea inflaționistă și creșterea prețurilor materialelor. Criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19 și tensiunile geopolitice generate de conflictul din Ucraina au afectat grav lanțul de aprovizionare și au determinat o creștere explozivă a costurilor materialelor de construcție, cum ar fi oțelul, lemnul, cimentul sau plasticul. Această situație a pus o presiune suplimentară asupra marjelor de profit ale companiilor de construcții și a determinat întârzieri sau anulări ale unor proiecte. Datele statistice cu trimitere la cresterea prețurile materialelor în 2024 indica o tendinta de crestere și vor depinde de evoluția piețelor internaționale și de capacitatea de adaptare a producătorilor și distribuitorilor.
  • Criza forței de muncă. Sectorul construcțiilor se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat și motivat, ca urmare a fenomenului de îmbătrânire a populației active, a migrației forței de muncă către alte țări sau domenii mai atractive și a scăderii interesului tinerilor pentru meseriile din construcții. Această problemă este agravată de creșterea salarială și de cerințele tot mai complexe ale proiectelor, care necesită competențe și cunoștințe avansate. Pentru a face față acestei situații, companiile de construcții trebuie să investească în formarea și retenția angajaților, să atragă noi talente și să îmbunătățească condițiile de muncă și siguranța pe șantier.
  • Schimbările climatice și agenda ESG. Conform raportului IPCC din 2021, schimbările climatice sunt o realitate incontestabilă și o amenințare majoră pentru viitorul planetei. Sectorul construcțiilor are o responsabilitate și o oportunitate de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la adaptarea la efectele schimbărilor climatice, prin proiecte sustenabile, eficiente energetic și reziliente. Totodată, companiile de construcții trebuie să țină cont de cerințele tot mai mari ale clienților, investitorilor și autorităților în ceea ce privește respectarea principiilor ESG (environmental, social and governance), care vizează performanța și impactul lor asupra mediului, societății și guvernanței.
  • Impactul anului electoral. Anul 2024 este un an electoral în România, în care vor avea loc alegeri parlamentare și prezidențiale. Acest fapt poate genera instabilitate politică, incertitudine legislativă și modificări fiscale impredictibile, care pot afecta negativ mediul de afaceri și climatul de investiții. De asemenea, anul electoral poate influența prioritizarea și alocarea fondurilor publice pentru proiectele de construcții, în funcție de interesele și promisiunile partidelor politice. Astfel, sectorul construcțiilor trebuie să fie pregătit să facă față unor posibile schimbări de strategie, de reglementare și de finanțare, care pot avea consecințe pe termen scurt și lung.


Oportunități

Pe lângă provocările menționate, sectorul construcțiilor are și o serie de oportunități de dezvoltare și inovare, care pot fi exploatate în 2024, cum ar fi:

  • Creșterea cererii de construcții. În ciuda dificultăților întâmpinate, sectorul construcțiilor se bucură de o cerere ridicată și diversificată de proiecte, atât din partea sectorului public, cât și a celui privat. Pe de o parte, există o nevoie urgentă de modernizarea și extinderea infrastructurii de transport, energie, apă și canalizare, sănătate și educație, care să susțină dezvoltarea economică și socială a României. Pe de altă parte, există o cerere crescută de locuințe, spații comerciale, industriale și de birouri, care să răspundă nevoilor și preferințelor populației și ale mediului de afaceri. Astfel, sectorul construcțiilor are o oportunitate fără precedent de a participa la proiecte de anvergură și de impact, care să îmbunătățească calitatea vieții și competitivitatea țării.
  • Accesul la fonduri europene. România are la dispoziție, pentru perioada 2021-2027, peste 79 de miliarde de euro din fondurile europene, dintre care aproximativ 30 de miliarde de euro sunt destinate Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste fonduri reprezintă o sursă importantă de finanțare pentru proiectele de construcții din domeniile prioritare, cum ar fi tranziția verde, tranziția digitală, mobilitatea, sănătatea, educația și coeziunea socială. Pentru a accesa aceste fonduri, companiile de construcții trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate, să depună proiecte de calitate și să respecte termenele și indicatorii de realizare.
  • Adoptarea soluțiilor tehnologice. Tehnologia este un aliat esențial pentru sectorul construcțiilor, care îi poate oferi soluții pentru a depăși provocările și pentru a profita de oportunități. Prin adoptarea unor soluții tehnologice inovatoare, cum ar fi inteligența artificială, realitatea augmentată, robotica, imprimarea 3D sau cloud computing, companiile de construcții pot îmbunătăți eficiența, calitatea, siguranța și sustenabilitatea proiectelor lor.
  • Creșterea pieței de renovare a clădirilor nerezidențiale. Acest punct se referă la oportunitatea de a crește activitatea de renovare a clădirilor nerezidențiale, cum ar fi birouri, spații comerciale, industriale sau publice, în scopul de a îmbunătăți performanța energetică și de a reduce emisiile de carbon. Potrivit unui studiu realizat de Institutul European pentru Performanța Clădirilor, piața de renovare a clădirilor nerezidențiale din România este estimată să crească de la 1,4 miliarde de euro în 2020 la 2,7 miliarde de euro în 2030, depășind astfel volumul de lucrări de construcții noi, care este prognozat să scadă de la 2,1 miliarde de euro în 2020 la 1,8 miliarde de euro în 2030.


Unul dintre factorii care stimulează această tendință este cererea crescută din partea proprietarilor și utilizatorilor de clădiri nerezidențiale pentru spații mai confortabile, sigure și sănătoase, care să răspundă nevoilor actuale și viitoare ale angajaților, clienților și cetățenilor.

Un alt factor este disponibilitatea unor mecanisme de finanțare atractive, cum ar fi fondurile europene, fondurile structurale, fondurile de eficiență energetică, facilitățile de finanțare a economiei verzi, contractele de performanță energetică sau pașapoartele de renovare a clădirilor.

De asemenea, un rol important îl are și cadrul legislativ și strategic național și european, care stabilește obiective și măsuri pentru promovarea renovării clădirilor, în special a celor cu performanța energetică cea mai scăzută, a celor publice sau a celor cu risc seismic.
În ciuda provocărilor și incertitudinilor ce vor marca anul 2024 în domeniul construcțiilor din România, este esențial să privim această perioadă și cu optimism și determinare.
În concluzie, anul 2024 poate fi privit ca un moment de tranziție și transformare pentru industria construcțiilor din România, iar abordarea proactivă și inovatoare a provocărilor și oportunităților ce se vor ivi poate deschide drumul către un viitor mai prosper și sustenabil pentru toți cei implicați în acest domeniu vital al economiei naționale.

Surse:

https://economedia.ro/date-eurostat-romania-printre-tarile-cu-cele-mai-mari-cresteri-anuale-ale-lucrarilor-de-constructii.htmlhttps://www.planradar.com/ro/provocari-si-previziuni-pentru-constructiilor/https://www.bizbrasov.ro/2023/12/28/previziuni-statistica-2024-preturi-angajati-constructii-comert/https://www.planradar.com/ro/provocari-si-previziuni-pentru-constructiilor/https://www.amcham.ro/download?file=mediaPool/u2M5Atj.pdfhttps://www.planradar.com/ro/provocari-si-previziuni-pentru-constructiilor/https://federatiaconstructorilor.ro/files/docs/200114AnexaHG_SRTL.pdfhttps://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/263983

Andrei Corobea-birceanu

Inspirat de Albert Einstein - “Try not to become a man of success. Rather become a man of value”, apreciez oamenii care oferă mai mult decât primesc.


În timp ce te străduiești să oferi valoare celor din jurul tău, succesul este inevitabil, iar cu valoarea acumulată în tot acest demers poți oricând să o iei de la zero, să construiești orice îți propui și mai ales să te bucuri...

Mai multe despre Andrei